Bakom smärtan: Vanliga orsaker till öronproblem och hur du hanterar dem

Bakom smärtan: Vanliga orsaker till öronproblem och hur du hanterar dem

Öron problem är vanliga och kan orsaka obehag och smärta. Här är några vanliga öron besvär:

Öroninflammation: Öroninflammation är en vanlig sjukdom som drabbar både vuxna och barn. Det kan orsakas av en infektion i mellanörat, som är området bakom trumhinnan. Det vanligaste symptomet är smärta i örat, som kan variera från lindrig till svår. Andra symptom kan inkludera feber, illamående, kräkningar, nedsatt hörsel och öronsusningar. Om du eller ditt barn upplever något av dessa symtom bör du söka vård. Din läkare kan ordinera antibiotika för att behandla infektionen och minska smärtan.

Läs mer och köp OtoDual örondroppar vid öroninflammation här.

Öronvax: Öronvax är en normal och naturlig substans som bildas i örat för att skydda hörselgången från smuts och bakterier. Ibland kan det dock ansamlas för mycket och orsaka hörselproblem och smärta. Symptomen på öronvax kan inkludera nedsatt hörsel, öronsusningar, öron smärta och yrsel. Om du misstänker att du har för mycket öronvax bör du inte försöka rengöra öronen med bomullspinnar eller andra föremål, eftersom det kan skada trumhinnan eller pressa vaxet längre in i hörselgången. Istället bör du kontakta din vårdcentral för rådgivning om hur du ska behandla det.

Läs mer och köp OtoWax öronspray mot vaxpropp här.

Hörselnedsättning: Hörselnedsättning är en vanlig åkomma som kan orsakas av en rad olika faktorer, inklusive ålder, infektioner och trauma. Symptomen på hörselnedsättning kan inkludera nedsatt hörsel, öronsusningar, öron smärta och yrsel. Om du upplever dessa symtom bör du söka vård för att fastställa orsaken till din hörselnedsättning. Din läkare kan genomföra en hörselundersökning för att fastställa graden av din hörselnedsättning och vilken behandling som kan hjälpa.

Tinnitus: Tinnitus är en ständig ringning, susning eller brummande ljud i öronen. Det kan orsakas av höga ljudnivåer, mediciner, högt blodtryck och andra faktorer. Symptomen på tinnitus kan inkludera öronsusningar, hörselnedsättning och yrsel. Om du upplever dessa symtom bör du söka vård för att fastställa orsaken till din tinnitus. Din läkare kan ordinera medicin eller andra behandlingar som kan hjälpa dig att hantera dina symtom.

När ska man söka vård?

Som nämnts tidigare bör du söka vård om du upplever svår smärta i örat som inte förbättras efter några dagar, feber eller huvudvärk i samband med öron smärta, illamående, kräkningar eller yrsel, nedsatt hörsel eller öronsusningar. Om du upplever dessa symtom bör du kontakta din vårdcentral eller jouröppen mottagning för att få en bedömning av dina symtom.

Du bör också söka vård om du har utflöde från örat, eftersom det kan vara tecken på en öroninfektion. Detta kan inkludera vätska, var eller blod från örat. Om du upplever hörselnedsättning eller tinnitus som inte förbättras efter några dagar, bör du också söka vård för att fastställa orsaken.

Det är viktigt att söka vård om du upplever några av dessa symtom för att undvika allvarliga komplikationer som kan uppstå om en öroninfektion eller annat öron besvär lämnas obehandlat. Din läkare kan utföra en undersökning och fastställa en diagnos, och ordinera lämplig behandling för att lindra dina symtom och återställa din hörsel.

I vissa fall kan öron besvär orsaka permanent hörselnedsättning, så det är viktigt att söka vård så snart som möjligt om du misstänker att du har problem med dina öron. Detta kan hjälpa till att minska risken för allvarliga komplikationer och säkerställa att du får rätt behandling för dina symtom.

Sammanfattningsvis kan öron besvär orsaka smärta, nedsatt hörsel och andra symtom som kan påverka din livskvalitet. Om du upplever några av dessa symtom bör du söka vård för att fastställa orsaken och få lämplig behandling. Din läkare kan hjälpa till att lindra dina symtom och återställa din hörsel så att du kan återgå till din dagliga rutin utan smärta eller obehag.