Uppdagande och hantering av laktosintolerans: Navigera genom magens protest mot mjölksocker

Uppdagande och hantering av laktosintolerans: Navigera genom magens protest mot mjölksocker

Laktosintolerans, ett tillstånd där magen sätter upp en tydlig protest mot mat och dryck innehållande mjölksocker, är något som många av oss har hört talas om eller kanske till och med upplevt. Smärta i magen, gaser, och plötsliga besök på toaletten är symtom som präglar denna vanliga men ofarliga hälsoutmaning. 

Laktos, även känt som mjölksocker, finns rikligt i mjölkprodukter och är huvudorsaken till bekymren för dem som lider av laktosintolerans. Tunntarmens nedsatta förmåga att bryta ned detta socker, främst på grund av brist på enzymet laktas, ligger till grund för detta tillstånd. 

Gaser, högljudda ljud från magen, illamående, diarré, magknip och en uppblåst mage är några av de vanligaste symtomen vid laktosintolerans. Dessa kan uppstå omedelbart efter intag av laktoshaltig mat eller dryck eller dröja sig kvar i några timmar. Eftersom symtomen vid laktosintolerans delar likheter med andra magrelaterade problem, som intolerans mot komjölksprotein eller gluten, och även tarmbesvär relaterade till IBS, är det viktigt att söka professionell rådgivning för en korrekt diagnos. 

Addeira Laktasenzym:

För de som står inför utmaningen med laktosintolerans finns det kosttillskott som kan göra vardagen mer bekymmersfri. Ett bra val är Addeira Laktasenzym, tugg- och sugtabletter med en lockande hallonsmak, som inte bara är lätt att ta med sig överallt utan också är effektivt för att förbättra laktosnedbrytningen. Genom dess verkan bryts mjölksockret, laktos, ner till två enklare sockerarter – glukos och galaktos – vilka sedan absorberas i tunntarmen. Det är denna nedbrytning som möjliggör för de med laktosintolerans att avnjuta mjölkprodukter utan de besvärande symtomen som annars kan uppstå.

Addeira Laktasenzym kommer i form av tugg- och sugtabletter och är smaksatt med hallon, vilket gör att den inte bara är effektiv utan också behaglig att använda. Mängden laktos som en tuggtablett kan bryta ner motsvarar ungefär 15 gram. Till exempel innehåller ett glas mjölk (2 deciliter) cirka 10 gram laktos. Därför varierar antalet tabletter som behövs beroende på laktosinnehållet i den konsumerade maten och den personliga toleransnivån för laktos. Addeira Laktasenzym bör intas i samband med måltider eftersom det då kan börja verka innan eventuella obehagliga symtom hinner uppstå. Produkten är säker att använda för alla över 3 år, inklusive gravida och ammande kvinnor. Den flexibla formen gör att tabletterna kan tuggas, tas som sugtablett eller sväljas hela, vilket gör det enkelt att anpassa användningen efter personliga preferenser och behov.

När ska man söka vård?

För att utreda möjlig laktosintolerans bör du kontakta vården enligt 1177.se. En läkare kan guida dig genom en noggrann utredning, där du beskriver dina besvär och matvanor för att underlätta diagnosen. 

En första fas innebär ofta fyra veckors uteslutning av alla mjölkprodukter. Om besvären minskar eller försvinner under denna period kan detta indikera antingen laktosintolerans eller allergi mot komjölksprotein.

Därefter kan nästa steg vara att endast inkludera mjölkprodukter med låga mängder mjölksocker. Om besvären kvarstår efter en månad med denna kost är det troligt att laktosintolerans är den underliggande orsaken.

För en mer exakt diagnos kan ett gentest utföras för att identifiera eventuella ärvda anlag som på sikt kan påverka förmågan att bryta ned mjölksocker. Vid osäkra resultat kan en laktosbelastning övervägas, vilket ger en fördjupad förståelse av laktosintoleransens omfattning.

Vad kan du göra själv?

Att förstå sin tolerans för laktos kräver en personlig resa av prövning och fel. Laktosintolerans är vanligt men ofarligt när det hanteras korrekt. Många kan njuta av små mängder mjölksocker i vissa produkter utan besvär, och känsligheten kan minska med åldern. Lagrad hårdost, smör, yoghurt och liknande produkter är ofta möjliga att inkludera i kosten enligt 1177.se.

Det blir allt vanligare med laktosfria och alternativa produkter som havre och soja, som finns tillgängliga i de flesta livsmedelsbutiker. Det är viktigt att vara medveten om att mjölksocker inte bara finns i uppenbara mjölkprodukter utan också i andra livsmedel och till och med i vissa läkemedel. För att underlätta vardagen finns Addeira Laktasenzym i tablettform, ett praktiskt hjälpmedel för att minska besvär vid svåra tillfällen, tillgängligt receptfritt på apotek. Dessa hjälper till att bryta ned laktos och minska besvären. Det är säkert att använda och erbjuder flexibilitet för dosering beroende på situationen. Samtidigt blir laktosfria och alternativa produkter allt mer tillgängliga, vilket underlättar för dem som söker variation och lättnad från laktosintolerans.